LIVE TEXT | Bacalaureat 2024. Au fost publicate oficial subiectele și baremele de la proba la Limba română pe edu.ro FOTO (2024)

Examenul de Bacalaureat 2024 a continuat astăzi cu proba scrisă la Limba și literatura română. Profesorii spun că nivelul de dificultate al subiectelor pe care le-au primit absolvenții de liceu sunt medii. La ora 15.00 vom publica și baremul de corectare, dar și rezolvarea cerințelor.

LIVE TEXT | Bacalaureat 2024. Au fost publicate oficial subiectele și baremele de la proba la Limba română pe edu.ro FOTO (1)

Absolvenții claselor a XII-a susțin, zilele acestea, probele scrise ale Bacalaureatului

UPDATE 18.02: Absolvenții claselor a XII-a au susținut luni, 1 iulie, prima probă la examenul de Bacalaureat 2024, cea la Limba și literatura română. Unii liceeni au ieșit din examen încrezători, însă alții au avut parte și de „puține bătăi de cap la subiectul III”.

UPDATE 18.02:Zeci de elevi care au susținut astăzi examenul de Bacalaureat 2024, proba scrisă la Limba și literatura română, au fost ținuți în clase peste două ore după terminarea probei. Motivul? Scanarea lucrărilor a durat extrem de mult, iar această procedură se efectuează în prezența elevilor.

UPDATE 18.01:Mai mulți liceeni au fost eliminați luni, 1 iulie, pentru fraudă din examenul de Bacalaureat 2024. În Vâlcea, opt elevi au fost prinși în timp ce încercau să copieze, conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea.

UPDATE 18.00:Profesoara Ruxandra Achim a rezolvat pentru „Adevărul” subiectele la Limba și literatura română care au picat la Bacalaureat 2024, proba scrisă.

UPDATE 17.59: Cuvântul „pe neașteptate” le-a dat elevilor mari bătăi de cap, iar confuziile au curs gârlă. Iată care este sensul acestui cuvânt în contextul dat și ce au scris, de fapt, copiii.

UPDATE 15.04: Bacalaureat 2024: Baremele și subiectele la Limba română.

UPDATE. 13.30. Au apărut subiectele la profilul Real, filiera tehnologică și filiera vocațională, toate profilurile cu excepția celui pedagogic.

UPDATE. 13.00. Au apărut subiectele la profilul Umanist; Filiera vocațională - Profilul pedagogic.

UPDATE 12.35 - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a transmis un mesaj de încurajare pentru absolvenții care în această activitate susțin examene. Totodată, îi îndeamnă pe părinți, profesori și preoți să-i susțină „concret” pe tineri.

Examenele sunt „reale prilejuri de evaluare și maturizare intelectuală și emoțională” , dar și „etape în vederea înțelegerii și dobândirea unor valori” , spune patriarhul Daniel. Înaltul cleric îi îndeamnă pe părinți, profesori și preoți să-i sprijine „concret, fiecare în sfera sa de competență” , pe tinerii care traversează timpul plin de emoții.

UPDATE 12.05: Scandal de proporții la Bacalaureat 2024. Subiectele la proba scrisă de Limba și literatura română au apărut pe internet imediat după începerea probei.

UPDATE 12.00: Subiectele la Limba română, profil real, sunt accesibile, cu un nivel mediu de dificultate , a declarat pentru „Adevărul” profesoara Ruxandra Achim. Tot la ora 12.00 s-a încheiat și proba la Limba română. „În general, subiectele, atât la profilul uman, cât și real, au fost prietenoase, generoase. Însă, elevii ar fi putut să se blocheze la argumentare, mai spune dascălul. „Copiii nu știu să argumenteze foarte bine, nu știu să explice în detaliu, să facă anumite conexiuni logice”.

UPDATE 10.45 Din centrele de examen au început să iasă primii elevi. Aceștia nu au voie să iasă din săli cu subiectele. Proba se încheie la ora 12:00.

UPDATE 10.00 Subiectele la profilul real sunt accesibile, de dificutate medie, este de părere profesoara de Limba română, Ruxandra Achim.

UPDATE 9.45 . Au subiectele la Limba Română. La proba scrisă la Română de la Bacalaureat 2024, elevii au primit la subiectul la treilea un eseu în care trebuiau să prezinte particularitățile unei noi studiate . Acestea sunt „Moara cu Noroc” și „Alexandru Lapușeanul”.

Primele două subiecte sunt identice atât la profilul real, cât și la uman, singura diferență între examene fiind ultimul subiect, unde diferă tema eseului.

Subiectul I - În partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.

Subiectul II - Elevii au avut de prezentat rolul notărilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.

Subiectul III - La ultimul subiect, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații ale profilului real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei noi. Copiii au avut de ales între „Moara cu noroc” și „Alexandru Lăpușneanul”.

Elevii de profilul uman au avut de elaborat caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc”.

LIVE TEXT | Bacalaureat 2024. Au fost publicate oficial subiectele și baremele de la proba la Limba română pe edu.ro FOTO (2)
LIVE TEXT | Bacalaureat 2024. Au fost publicate oficial subiectele și baremele de la proba la Limba română pe edu.ro FOTO (3)

Varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Asta, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. În documentele ce par a fi fost fotografiate cu o cameră de corp, pe care cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, apar subiectele cu watermark „Gorj – 2783”.

Totul despre examen

Potrivit datelor transmise de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcționarea obținută). sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Subiectele la Limba română de la Bac 2024 vor fi publicate, la ora 15.00, în secțiunea specială de pe edu.ro , unde va fi disponibil și baremul de corectare.

Acces

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30

Timp de lucru

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt trei (3) ore, calculate din momentul în care sa încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu multe două ore) candidații căreia li sa aprobat solicitarea acestui sens de către comisiile de asigurare județene, conform Procedurei de a asigura condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Noutăți, Bacalaureat 2024 probele scrise

Candidaţii la examenul de Bacalaureat 2024 nu vor mai avea sigilat colţul negru de pe prima pagină a lucrărilor. Totodată, niciunul nu va mai ieși din sala de examen având foaia cu subiectele. Aceasta se va preda odata cu lucrarea. După expirarea timpului de lucru, trei candidați vor rămâne în sală până când va fi scanată ultima lucrare, așa cum a procedat anul acesta și la simulare. Candidații nu sunt obligați să stea în sala de examen până la finalizarea celor trei ore, dar nu o pot părăsi mai devreme de o oră. Lucrările elevilor vor fi corectate până pe date de 8 iulie, când vor primi primele rezultate înaintea contestațiilor.

  • Toate informațiile de care ai nevoie cu privire la examenul de Bacalaureat 2024. Luni are loc prima probă

Bacalaureat 2024. Reguli în sala de examen

  1. este interzis accesul în sala de examen cu manuale, dicționare, orice material scris ce ar putea fi folosit ca sursă de inspirație, ghiozdane, genți sau rucsacuri. Acestea vor fi depozitate în sala de depozitare, iar cei care nu se supun aceste reguli nu vor putea intra în sala de examen;
  2. sunt interzise sursele de informare și inspirație ascunse în haine sau încălțăminte ori penare, telefoanele mobile sau căștile;
  3. este totală interzisă comunicarea între candidați, în timpul examenului;
  4. orice tentativă de fraudare a examenului se va solda cu eliminarea automată din probe
  • Cum se face corectarea digitalizata la Bacalaureat

Cum se corectează lucrările la Bac 2024

În cele două sesiuni de ale examenului de Bacalaureat 2024, lucrările scrise sunt corectate digitalizate. Concret, elevii vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final, acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările vor fi încărcate pe o platformă și trimise aleator către profesorii evaluatori. Aceștia nu se cunosc între ei, sunt din județe diferite față de cel unde sa susținut examenul. Lucrările sunt anonimizate.

Nota finală a probelor de la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de profesorii evaluatori, fără rotunjire și doar dacă diferența dintre notele date de aceștia este mai mică sau egală cu un punct.

În cazul în care sunt diferite dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrărilor. După finalizarea recorectării lucrărilor, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se înregistrează conform prevederilor procedurii.

Programa Limba și literatura română. Ce autori trebuie să cunoască elevii

Elevii au avut de studiat autorii: Mihai Eminescu, Ion Creangă, IL Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

  • Bacalaure 2024. Cum trebuie să se pregătească elevii în cele cinci zile rămase până la examen. Sfaturile profesorilor

Bacalaureat 2024. Calendarul probelor scrise, sesiunea iunie – iulie

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2024. Calendar, sesiunea din toamnă

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D

13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

19 august 2024: Limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Pentru a promova examenul de Bacalaureat 2024 candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă susținută, iar media notelor la Bacalaureat trebuie să fie minimum 6.

Citește și: Absenteism în floare la Bacalaureat 2024. Cum explică fenomenul un expert în educație

Citește și: Cum să gestionezi emoțiile în timpul examenelor naționale. „Este recomandat înainte de examen să avem activităţi relaxante”

Citește și: Premiu inedit pentru liceeni care iau 10 la BAC: o shaorma

Laura Macavei

Citește mai multe despre: proba scrisălimba și literatura românăsubiecte romana

LIVE TEXT | Bacalaureat 2024. Au fost publicate oficial subiectele și baremele de la proba la Limba română pe edu.ro FOTO (2024)

References

Top Articles
The Best 10 Minute Ab Workout Videos On YouTube
30 Minute Cardio Kickboxing and Abs Home Workout
Nullreferenceexception 7 Days To Die
St Thomas Usvi Craigslist
Form V/Legends
Phcs Medishare Provider Portal
Midflorida Overnight Payoff Address
Immobiliare di Felice| Appartamento | Appartamento in vendita Porto San
Lighthouse Diner Taylorsville Menu
Aadya Bazaar
30 Insanely Useful Websites You Probably Don't Know About
Horoscopes and Astrology by Yasmin Boland - Yahoo Lifestyle
Noaa Weather Philadelphia
Mndot Road Closures
Employeeres Ual
Weather Annapolis 10 Day
Immediate Action Pathfinder
Watch TV shows online - JustWatch
Valentina Gonzalez Leak
Breakroom Bw
Truck Toppers For Sale Craigslist
Slope Tyrones Unblocked Games
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
H12 Weidian
Toyota Camry Hybrid Long Term Review: A Big Luxury Sedan With Hatchback Efficiency
Dragger Games For The Brain
Kroger Feed Login
The Collective - Upscale Downtown Milwaukee Hair Salon
Dl.high Stakes Sweeps Download
Filmy Met
Devotion Showtimes Near The Grand 16 - Pier Park
Eaccess Kankakee
2487872771
Golden Tickets
Here’s how you can get a foot detox at home!
Truis Bank Near Me
Cheap Motorcycles Craigslist
To Give A Guarantee Promise Figgerits
How to Draw a Sailboat: 7 Steps (with Pictures) - wikiHow
Cherry Spa Madison
Urban Blight Crossword Clue
Henry Ford’s Greatest Achievements and Inventions - World History Edu
Big Reactors Best Coolant
Child care centers take steps to avoid COVID-19 shutdowns; some require masks for kids
What is 'Breaking Bad' star Aaron Paul's Net Worth?
3500 Orchard Place
Greatpeople.me Login Schedule
Wzzm Weather Forecast
116 Cubic Inches To Cc
Erica Mena Net Worth Forbes
Amourdelavie
Houston Primary Care Byron Ga
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5955

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.